Narcizem / A jane narcistet te rrezikshem?

Nje jete e gezueshme, eshte jeta me eksperienca qe ndahen me te tjeret.

Rreziku qe narcistet paraqesin nuk mund te nenvleresohet.

Narcizmi eshte nje crregullim qe "copeton" vetveten. Nje njeri i zakonshem e ka te mundur te kete mendime si "une jam nje njeri i thjesht dhe i respektueshem, por ndonjehere e humbas toruan, vecanarisht kur jam i stresuar apo i lodhur." Por nje narcist nuk mendon dot ne kete forme, duke mbajte njekohesisht ide pozitive dhe ide negative. Me te, eshte gjithcka ose asgje. Ose "jam i kendshem dhe i bukur" ose "jam i keq". Dhe kur thote i keq, e ka fjalen per njeri vertete te keq, i padashur, i padashuruar, qe askush sdo ta doje kurre dhe qe jete e ka te tmerrshme. Mendimet negative per vetveten jane te paperfillshme.

Narcisti ka shume mekanizma vetmbrojtje qe vijne ne mbeshtetje te qendrimit se per asgje ska asnje faj, duke perfshire ketu edhe nje idealizim te nje vehteje false, dhe nje kerkim te pafundem per " ushqim". Keto mekanizma ngjajne me vepra te nje femije, ashtu si edhe mundesia per te normalizuar emocionet.

Terbimi narcisist eshte nje nga mekanizmat mbrojtes. Mekanizmat e mbrojtjes shpesh shkaktohen nga disonanca konjitive, e cila lind kur provat nga bota e jashtme bien ndesh me besimet e brendshme.

Narcisti duhet te jete i pagabueshem. Vetja false qe ata ushqejne duhet te jete nje pershkrim i sakte i asaj cka prezantojne. Perndryshe, aternativa, eshte e tmerrshme te tolerohet se nese ke gabime atehere do te thote te jesh 100% i keq, 100? jete me gabime, etj.

Terbimi i narcistit eshte terbimi i nje femije trevjecar, qe nuk merr ca kerkon dhe kembengul se ka te drejte e duhet te jete sic e mendon ai. Kjo eshte menyra e tyre, ose me sakte nje nga menyrat, per te zgjidhe disonancen njohese te provave aktuale, thene ndryshe, per te mohuar realitetin, dhe per te nxjerre ne pah pikepamjen qe kane per vete, qe askush nuk guxon ta kundershtoje.

Ky inat misherhet ne forme dhune, ose, nese te qenit i dhunshem nuk eshte pjese e vetvetes se rreme qe kane krijuar, atehere ate dhune mund ta nxisin te pale te treta. Ata jane jashtrzakonisht hakmarres dhe nuk kane busull morale apo ndergjegje.

Perveç mundesise per dhune fizike, ata jane dhunues emocionale dhe psikologjike te tmerrshem. Ata ju bejne te jetoni ne modalitetin e luftimit ose fluturimit, duke jetuar jashte adrenalinës, e cila ju prish orarin e gjumit dhe eshte e demshme per shendetin ne shume menyra te tjera.

Keto jane vetem disa menyra se si narcisistet jane te rrezikshem. Si perbledhje, rreziku i narcisisteve nuk duhet nenvleresohet.